Legújabb rovatom második számában a Bp. Honvéd tulajdonosát mutatom be. A klub első emberét sokan bírálják, de sokan kedvelik is. Alkossunk mi is döntést, csapjunk a közepibe!

Jó ideig neki köszönhette a Pizza Hutot és a Kentucky Fried Chickent az ország, mostanában meg a Honvéd-szurkolók azt, hogy még van klubjuk. Ő George F. Hemingway, aki meglehetősen aktív életet él, hiszen amellett, hogy a Honvédot tulajdonolja és irányítja, egyetemen tanít, és szabadidejében játékvezetőként tevékenykedik alacsonyabb osztályokban.

A Honvéd megmentője pályája kezdetén ügyvéd és több jogi cég tanácsadója volt Los Angelesben. 1983-ban alapította befektetőcégét, a The Hemingway Group-ot (THG). Amerikában egyre sikeresebb volt, így elkezdett terjeszkedni Európában is. A THG 1988-ban lépett be a közép-kelet európai térségbe és az Orient Rt. megvásárlásával több, mint 120 étteremmel gazdagodott. Egy év múlva a 80 édességet, bonbont, likőrt és szuvenírt áruló üzletekből létrejött a Bonbon Hemingway Rt., majd megszerezte a Pizza Hut és a Kentucky Fried Chicken üzemeltetésének kizárólagos licenszét Magyarországon. Az ő nevéhez fűződő alapítvány kezeli a Magyar Sportcsillagok Falát.

THG Európán és az Amerikai Egyesült Államokon kívül Kínában is jelen van.
Hemingway 2000 és 2005 között a Budapesti Corvinus Egyetem vendégtanára volt, ahol vállalkozástant és kereskedelmi jogot tanított. Első diplomáját a New York University-n szerezte, jogi doktorátusát pedig a New York University School of Law-n.

2006 nyarán vásárolta meg a romokban heverő Budapest Honvédot. Saját bevallása szerint egy üzlettársa beszélte rá, önszántából nem tett volna ilyet. Az első feladata az volt, hogy kifizette a reorganizációs hitelt, és rendezte a fegyelmi bizottság által korábban kiszabott büntetését, így minden akadály elhárult az élvonalbeli indulás elől. Az új tulajdonosnak mintegy félmilliárd forintból sikerült konszolidálnia a klubot, majd pár hónap után már érezhető volt a fejlődés. 2006 szeptemberében megkezdődött a Bozsik-stadion felújítása a centerpálya és a füves edzőpálya rendbetételével. Később fokozatosan újjávarázsolták a lelátót és a kiszolgáló helyiségeket is. Hemingway joggal büszke arra, hogy egy év alatt létrehozta a Bozsik-stadionon belül a Magyar Futball Akadémiát, melynek kialakítása több mint 100 millió forintba került. Jelenleg is építkezik, műfüves pályával igyekszik megajándékozni a jövő tehetségeit.

A magyar klubtulajdonosok közül mindenképp kitűnik rendkívüli agilitásával, elszántságával és szókimondásával. Ezen kívül nem mindennapi hobbija is van, hiszen játékvezetőnek sem utolsó. A tengerentúlon az amerikai állami bajnokságban vezetett, míg itthon a BLASZ-ban tevékenykedik. Az őt jól ismerők szerint szeret szerepelni, rendelkezik egyfajta egészséges exhibicionizmussal. Megnyilvánulásai az esetek nagy többségében szellemesek, érdekesek.

A Honvéd sikerein felbuzdulva a sajtóban szóba került hogy cége (vagy a fia) esetleg szerepet vállalna az NB II-ben szereplő Ferencvárosnál, ő azonban ezt többször is cáfolta. Játékost viszont adott kölcsön a Fradinak, pont azt a Ndjodót, aki később az őt folyamatosan inzultáló szurkolók, és egy pofon következtében távozni kényszerült az Üllői útról. Hemingway kiállt a játékosa mellett nem törődve a rázúduló ellenszenvvel, kritikával.

Az a típusú ember, aki mindig, és mindenkor felvállalja véleményét, és döntéseit, nem fél azok következményeitől. Magatartása némileg új színt hozott a magyar futballba…

Nagy népszerűségnek örvend a  többi internetes oldalon is. Blogjában és egyéb fórumokon is gyakran és előszeretettel bírálja a magyar sportsajtót, melynek felelősségét komolynak tartja a magyar futball mélyrepülésében, és nehéz talpra állásában. Állítólag bizonyos cikkek, illetve azok címei miatt pert indított és nyert a Nemzeti Sport, majd a Blikk ellen is, és mindkét lap kénytelen volt megkövetni őt.

A kispesti szurkolók egy csoportjával is gondjai akadtak, miután Hemingway nem kívánt asszisztálni ahhoz, hogy egy hangos és agresszív kisebbség befolyásolja a stadion hangulatát. Szóváltás, petíciók és kitiltás lett a vita vége, és Hemingway jelezte, minden egyes szurkolónak megbocsát, aki hajlandó elnézést kérni korábbi viselkedéséért. Ezzel a magatartásával követhető, de eddig szinte senki által nem követett példát szolgáltatott a többi klubnak. Ugyanígy értékelendő, hogy minden olyan megnyilvánulás ellen bátran, és kompromisszumoktól mentesen szót emel, ami árthat klubja, vagy nagy általánosságban a magyar futball jó hírének.

Irányításával folyamatosan fejlődött a csapat, idővel a játékosállomány is kicserélődött. A labdarúgókat a kezdetektől személyes elbeszélgetések után szerződteti. Ezeken a megbeszéléseken állítólag rendkívül direkt kérdéseket tesz fel, nem udvariaskodik. A „meghallgatásokon" részt vevő labdarúgók elmondása szerint ezek a tárgyalások erősen hasonlítanak egy multicég állásinterjújára. Állítólag volt olyan eset is, amikor Hemingway jegyzetfüzettel és tollal a kezében folyamatos kérdésekkel bombázta az NB I aktuális gólvágóját.

Gyakran utazik Dél-Amerikába, Közép-Amerikába, ahonnan általa látott és felfedezett játékosok neveivel tér vissza. Ezen játékosok közül nem egy azóta már a Honvéd labdarúgója. Van elefántcsontparti válogatottja is, és több olyan játékosa, akik befektetésnek sem akármilyenek. A szabad piac híve, azaz úgy vélekedik, nem az állampolgárság, hanem a tudás számít, nem idegen tőle az angolok nélkül felálló Arsenal példája. Úgy véli, a Honvédban sem számít a külföldiek magas aránya, de azért csinálja a Magyar Futball Akadémiát, hogy a jelenlegi tendencia megváltozzon.

Az általa kiválasztott és szerződtetett játékosokkal az első évben, Supka Attila vezetésével egyre jobban szerepeltek a kispestiek. A Honvéd 11 év után megnyerte a Magyar Kupát és jogot szerzett az UEFA Kupában való induláshoz. A következő szezonban mindenki azt várta, hogy a Honvéddal még komolyabban kell számolni a bajnokságban, az ősz fantasztikusan sikerült, második helyen állt az együttes, sokan már bajnoki címről beszéltek, majd tavasszal jött a nagy visszaesés. Pedig márciusban már marketingpartnere is volt a Honvédnak, mégpedig Peter Pellady által vezetett Permiras cég, melynek köszönhetőn idén április végén a Honvéd Champions a Brazil Masters '94 nevű gárdával csapatott össze. Utóbbiban egykori kispesti sztárok, úgymint Garaba, Détári, Pisont vagy éppen Illés lépett pályára, míg az ellenfélnél Viola, Djalminha és Bebeto varázsolt. Mindeközben a mai Honvéd bukdácsolt a bajnokságban, Supka Attilát rendszeres támadások érték, de Hemingway mindvégig kitartott mellette. Az edző és a csapat azonban nem tudott élni a bizalommal, és két fordulóval a bajnokság vége előtt, egy Vasas elleni vereség után Supka Attila távozott, helyét ideiglenesen Borgulya István foglalta el. A gyenge bajnoki szereplésre (8. hely) némi gyógyírt jelentett, hogy a gárda újra bejutott a Magyar Kupa döntőjében, ahol azonban már az első mérkőzésen megsemmisült, a Debrecen 7-0-ra nyert a Bozsik-stadionban. Ezt követően a tulajdonos kifakadt: „Az a szégyen, az a hajmeresztő produkció, amit csapatunk nyújtott a Bozsikban, nem a véletlen műve volt. Azt hiszem, tavaly télen érződött, amikor a Tatabánya elleni mérkőzést 3-1-ről veszítettük el 3-4-re. Talán már akkor látnunk kellett volna, hogy vezéregyéniség nélkül a csapat egy ostoba kapott góltól megzavarodik, és utána képtelen felállni a padlóról. A Budapest Honvéd egy világmárka, Puskás, Bozsik, Détári csapata, a futballtörténelem része. Voltak és vannak jobb és rosszabb periódusai. A Budapest Honvéd nyert bajnokságot, kupát, szerepelt sikeresen, aztán arra is volt példa, hogy kiesett az első osztályból. Egy csapattal sok minden megtörténhet. Viszont annak a játéknak, hozzáállásnak, amit tegnap este láttam a stadionban az első gól után, bizony még egy kisebb hagyományokkal rendelkező klubnál sem szabadna előfordulni. Nem a súlyos vereség, nem az fáj, hogy az ellenfél jobb volt. Számomra az a dermesztő, hogy milyen hozzáállással, milyen szétesetten, milyen koncepciótlanul játszottuk végig a mérkőzést."

Nyáron aztán az új edző, Pölöskei Gábor tiszta lappal vágott neki az új szezonnak. A csapat bravúrosan szerepelt az Intertotó Kupában, ahol komoly skalpokat szerzett, de a kispestiek nagy bánatára a bajnokságban idén is döcögősen szerepel a Honvéd. Hemingway a klub hivatalos honlapján nem is titkolja csalódottságát:

„Az idei szereplésünk a bajnokságban nagy csalódást jelent ez számomra. Ez a teljesítmény maximum arra jó, hogy ne essen ki a csapat. A pontjaink száma csak a fele a tervezettnek. Azon leszünk, hogy ez a folyamat radikálisan megváltozzon! Három okot tudok felsorolni, mint a rossz szereplés okát. Az első: az alapos erőnléti felkészülés hiánya. Négy nappal az Intertotó Kupa kezdete előtt érkezett az új edző a csapathoz és a kupasorozat miatt nem lett megfelelő a játékosok fizikai állapota. Elfáradnak a második félidőben. A második ok: sok betegség és válogatottbeli kötelezettség miatt mindig hiányos volt a keret. Most is sérült két kulcsjátékosunk, Benjamin és Takács Ákos. A harmadik: egy-két játékos hozzáállása nem megfelelő. Van néhány gerinctelen ember, aki nem érzi át a munkánk fontosságát. De ezeket a problémákat meg fogjuk oldani."

A gyenge bajnoki szereplés ellenére azonban az élbolyba várja csapatát. Arra a kérdésre, hogy mit tart a legnagyobb eredménynek, illetve a legnagyobb kudarcnak kispesti szerepvállalása óta, a következőket mondta: A legnagyobb eredmény, az utánpótlás fejlesztése, a legnagyobb kudarc, az idei bajnoki szereplés.

Nem ragad le a Honvédnál, a hazai labdarúgás, sőt a világfutball összes problémája érdekli. Közeli munkatársai szerint integráló típus, aki szívesen beszélget mindenkivel, és éles szemmel mazsolázza ki az új információkat, hasznosítja az ellesett gondolatokat. Nagy álmát valósította meg, amikor többszöri nekifutásra sikerült létrehoznia a tulajdonosi tanácsot, melyben egy asztalhoz ül az összes profi klub tulajdonosa. Állítólag nagy eredménynek könyveli el, hogy lassan több a hasznos, munkára fordított idő az üléseken, mint a hasztalan veszekedés. Állítólag az egész tanács létrejötte csak Hemingway kitartásának köszönhető, ugyanis nem volt hajlandó belenyugodni abba, hogy általa értelmesnek tartott emberek a saját érdekeik védelmében sem képesek szóba állni egymással, és közösen gondolkodni.

Beszélő viszonyt ápol minden számottevő politikai erővel, a Bozsik-stadion tulajdonosi páholyában gyakran látni politikusokat, akiket Hemingway igyekszik megnyerni a futballnak.

Az őt ismerők szerint a Honvéd kezdeti gyors sikerei, és a kupagyőzelem után kicsit nehezen dolgozta fel a nagy visszaesést, ami pedig szinte törvényszerű volt. Sokan úgy látják, az elkövetkező egy évben dől el, hogy Hemingway hosszú távon rendezkedik-e be a magyar futballban, vagy ő is azon tulajdonosok közé tartozik majd, akik szembesülvén a hazai foci igazi arcával, hátat fordítanak és búcsút intenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr601897164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása